Torsdag 19. April 2018


På med leiartrøya

80 foreldre og andre interesserte fekk med seg Liv Berit H. Tønnesen sitt spennande foreldreføredrag måndag kveld og vart inspirerte til å gå heim å ta på seg leiartrøya i familien.

Pedagogen frå Stavanger fekk på ein levande måte inspirert dei frammøtte til å forstå kva det vil sei at å ta på den gode leiartrøya, skilnaden på sjølvtillit og sjølvkjensle og kva som skjer og kva fylgjene vert av dei ulike oppdragarretningane. 

Det var Bakken barnehage, Fitjar søndagsskule og Fitjar sokneråd med trusopplæringsutvalet og babysong og småbarnstreff som inviterte til den opne foreldrekvelden i Fitjar kyrkje, som hadde fått namnet:  På med leiartrøya i familien. Karine Lillenes berika kvelden med to flotte songar, akkompagnert av Elin Sørfonn. 

Som føredragshaldar Liv Berit H. Tønnesen sjølv sa så er ho rett på sak, og ting vart presentert svart-kvitt og nesten karikert, for å få fram poenga i forskjellen på autoritær oppdraging og omsorgsbasert oppdraging og skilnaden på sjølvtillit og sjølvkjensle. Ho synte til kor viktig det er å finna den "gylne middelveg" innan oppdraging og leiing, som tar med seg det nødvendige frå begge sidene. Hovudpoenga hennar var basert på tankane til den danske familieterapeute Jesper Juul og den norske familieterapeuten David Kvebæk, spedd med eiga livs- og yrkeserfaring og levandegjort med personleg utdjuping og gjenkjennelege konkretiseringar.  Krydra med sjølvopplevde hendingar vart poenga gjenkjennelege og lett forståelege.

I ein og ein halv time sat dei frammøtte lydhøyre og fengsla av den pedagogiske flanellograf-presentasjonen til Liv Berit. Då dei etterpå vart utfordra til å summa saman om kva som kan verta fruktene av sterk sjølvtillit og av sterk sjølvkjensle, gjekk praten høgt og livleg i benkradene i kyrkja og føredragshaldaren hadde ingen problem med å få hjelp til å fylla ut fruktene på tavla og slik gjera presentasjonen unik og lokal.

Den klåre bodskapen om at foreldra må på med leiartrøya i familien som både myndige og omsorgsfulle vaksne med ansvar for seg sjølv og samspelet med ungane og at det vil skapa trygge og gode barn som er godt utrusta for dei utfordringane dei vil møta i livet vart diskutert vidare av motiverte foreldre på veg ut i den kjølege vinterlufta, og det høyrdest ut som dette truleg vil koma mange ungar på Fitjar til gode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli med til Kvinnherad på bygdekvinnestr…

18.04.2018 Kjetil Rydland

Bjørg Strømme og bygdekvinnene har mange jern i elden. Foto: FP-arkiv/KR.  Bli med til Kvinnherad på bygdekvinnestreif  Bli med på bygdekvinnestreif i Omvikdalen 28. april, oppmodar Bjørg Strømme i ei pressemelding.

Les meir ...

Jenter med vinnarvilje!

17.04.2018 Kjetil Rydland

Lagkaptein Marion Træet og Siren Vik hadde god kontroll på midtbanen. Foto: Kjetil Rydland.  Jenter med vinnarvilje! I det sure regnet tysdag kveld var det Fitjar-jentene som viste både mest vilje og...

Les meir ...

Kjem du på Strandabasaren komande laurda…

17.04.2018 Kjetil Rydland

Fullt hus i Stranda bedehus på ein tidlegare Strandabasar. Foto: FP-arkiv/HCH.  Kjem du på Strandabasaren komande laurdag? Laurdag 21. april kl. 16.00 er det klart for ny basar i Stranda bedehus, og...

Les meir ...
annonse

Fitjar Idrettslag saknar fana si

17.04.2018 Kjetil Rydland

Slik ser den flotte fana til Fitjar Idrettslag ut, i alle høve såg ho slik ut då Fitjarposten tok dette biletet i mai 2012. Foto: FP-arkiv/KR.  Fitjar Idrettslag saknar fana si Dagleg...

Les meir ...

Øvrebygda-rektoren vil skifta skule

17.04.2018 Jonas

Øvrebygda-rektoren vil skifta skule Rektor ved Øvrebygda skule, Sigbjørn Aarland, er ein av fire søkjarar til stillinga som rektor ved Rimbareid skule.

Les meir ...

Hjartestartarar på ferjene til Fjord1

17.04.2018 Kjetil Rydland

F.v. HR-leiar i Fjord1, Cicilie Færestrand, maritim leiar Stig Hestetræet i Nordic Fire & Safety AS, og Monica Nyheim i verne- og miljøutvalet i Fjord1. Hjartestartarar på ferjene til Fjord1 Alle ferjene...

Les meir ...
annonse

Den nye rådmannen i Fitjar er på plass

18.04.2018 Harald Johan Sandvik

Den nye rådmannen i Fitjar er på plass Olaug Haugen er ny rådmann i Fitjar. Foto: Harald Johan Sandvik Påtroppande rådmann Olaug Haugen var med på sitt første politiske møte i Fitjar...

Les meir ...
annonse