Torsdag 22. Februar 2018



Kristine Claussen Sømme, Vanja Mikkelsen og Sondre Håvardsholm Dalsbotten er nett ferdige å laga gulrotkjeks med havregryn. Foto: Kjetil Rydland. 

NFU med nyttig kurs i mat og helse

Fitjar Fjordhotell og Fitjar vidaregåande skule hadde denne helga besøk av ein flokk glade kurselevar som har lært om mat og helse, i regi av Norsk Forbund for Utviklingshemma.

 

Heile 14 deltakarar stilte opp på "kokkekurset" som Stord/Fitjar lokallag av Norsk Forbund for Utviklingshemma arrangerte på Fitjar vidaregåande skule denne helga. I spissen for arrangementet stod leiar det lokale laget av NFU, Evy Skogedal. Ho hadde fått med tidlegare lokallagsleiar Ronald Hareide, som sjølv er profesjonell både som kokk og som lærar i matlaging. I tillegg hadde dei fått med to svært erfarne kokkelærarar ved Fitjar vidaregåande skule, Margareth Tislevoll og Astrid Bukkøy.



Glade fitjargutar på kurs, f.v. Mats Huseth Rasmussen og Jørund Innvær. Foto: Kjetil Rydland.


På Fitjar vidaregåande skule leiger dei opplæringskjøken som liknar på det me har i heimane våre, i motsetnad til storhushald. Dermed kan skulen by på svært gode forhold. Ronald fortel til Fitjarposten at dette er tredje gongen dei arrangerer eit slikt kurs i Fitjar, snart fem år år etter det første kurset, som viste seg svært vellukka. Målgruppa er ungdommar og vaksne som bur i eigne leilegheiter – og vona er å hjelpa dei til å bli mest mogleg sjølvhjelpne med matlaging.

I løpet av helga gjekk dei glade kokkane gjennom eit heilt kompendium med skikkeleg kvardagskost. På menyen stod blant anna wokgrønsaker, omnssteikte båtpoteter, brokkolisalat, pastasalat, laksefilet, fiskesuppe, grove vaflar med laks, heimelaga vaniljeis, bringebærtrollkrem, fruktspyd, gulrotkjeks med havregryn, vaniljesaus, bringebærtrollkrem, nanbrød, kylling og paprika med hot mangosaus, grøn salat, gulrotsuppe, bakt søtpotet og brookolisuppe. Resultatet var heilt fortreffeleg, noko me kan bekrefta etter å ha blitt bedt til bords med kursdeltakarane. 

Saman med dei to andre kokkelærarane gjekk Ronald Hareide til verket med stort engasjement. Fokuset er på sunn mat, og gjerne noko som ikkje tar så altfor lang tid å laga. – Mange av dei bur åleine, og då er det viktig å læra noko lettvint, som dei ikkje kvir seg med å gå i gang med! seier Hareide.

NFU arrangerer og ber hovudkostnaden, medan deltakarane betaler ein eigenandel, seier Evy Skogedal. I tillegg til matlaging hadde dei denne gongen fysisk aktivitet på programmet. Ein time under kunnig leiing i gymsalen på Rimbareid skule såg ut til å slå godt an. Dei fleste var bra med på øvingar som dei fleste kunne meistra, dans, styrketrening og bøy og tøy. Med to overnattingar blei det òg høve til mykje sosialt samvær. Mange av kursdeltakarane kjende kvarandre frå før, og gjensynsgleda var stor. Laurdagskvelden var det dans i pianobaren på Fitjar Fjordhotell.

Om NFU får til fleire kurs av dette slaget, vil me tru at gjengen møtest att. Opplegget såg ut til å vera ein skkkeleg innertiar både for kursdeltakarar og instruktørar.

 


Runar S. Skogedal forsyner seg av potetfatet. Foto: Kjetil Rydland. 

 


Og her forsyner Mats Huseth Rasmussen seg med middag. Foto: Kjetil Rydland. 

 


Ronald Hareide viser Ole Hauge korleis han skal bruka vårløken. Foto: Kjetil Rydland. 



Ørjan Wold med eit stykke laks på eit vaffelhjarte. Foto: Kjetil Rydland. 

 


Andreas Bergsvåg ser fram til å hogga i kylling med hot mango saus. Foto: Kjetil Rydland. 

 

 
Kjekt å eta maten som dei har laga sjølve, f.v. Mats Huseth Rasmussen, Runar S. Skogedal og Vanja Mikkelsen. Foto: Kjetil Rydland. 


Jostein Bergsvåg t.v. var med bror sin, Andreas, på kurset. Foto: Evy Skogedal. 

 

 

 

Butikkar og tenester i sentrum "Klikk for å sjå alle"

.

Kakefeiring med bismak på Joker

20.02.2018 Kjetil Rydland

Magne Skumsnes spanderer kake på kundane i høve 21-årsjubileet i dag. Foto: Kjetil Rydland. Kakefeiring med bismak på Joker I  dag feirar Filialen daglegvarer 21 år, og butikkeigar Magne Skumsnes spanderer marsipankake...

Les meir ...

4H skal vera synlege!

19.02.2018 Kjetil Rydland

Jens Håkon Birkeland, nyvald leiar i 4H Hordaland. Foto: privat. 4H skal vera synlege! Sist helg var det årsmøte i 4H Hordaland. Over 150 ungdommar i salen og kø på talarstolen lovar...

Les meir ...

Ta opp hundeskiten!

19.02.2018 Kjetil Rydland

Ta opp hundeskiten! Frå ein hundeeigar som tenkjer på andre har me fått ein klage på respektlause hundeeigarar i Rossneset.

Les meir ...
annonse

Turid Bakke Braut og Sigrun Jørdre til t…

18.02.2018 Kjetil Rydland

Turid Bakke Braut vitjar Fitjar kyrkje denne veka.  Turid Bakke Braut og Sigrun Jørdre til temakveld i Fitjar kyrkje Både mor og dotter har hatt mykje av oppveksten på Stord. Mange vil...

Les meir ...

God handballdag

18.02.2018 Kjetil Rydland

 Frå gårsdagens jentekamp mot Bjarg 3. Foto: Privat.  God handballdag Det var ikkje berre dei vaksne damene som spela handball i går, Fitjar hadde fleire lag i aksjon i aldersfastsette klassar, både...

Les meir ...

Kåra den vakraste boka i verda

17.02.2018 Kjetil Rydland

Aud Gloppen, kjend bokdesignar frå Fitjar. Foto: FP-arkiv/KR.  Kåra den vakraste boka i verda Aud Gloppen frå Fitjar har vore med og kåra den vakraste boka i verda.  

Les meir ...
annonse

Fagtorg "Klikk for å sjå alle"


OL-gull nesten til Fitjar!

21.02.2018 Kjetil Rydland

Sindre Henriksen ser at lagkameratane hans går inn til gull i lagtempo i dag. (Skjermdump Eurosport) OL-gull nesten til Fitjar! Under dagens i OL-lagtempo på skeiser i Pyeongchang gleid det norske laget...

Les meir ...