Fredag 20. April 2018Ved utløpet av Longavatnet i Tislavollsmarkjo har det i årevis budd fossekall, den norske nasjonalfuglen. Foto: Kjetil Rydland. 

Nyttårsbad for nasjonalfuglen

Laurdag føremiddag nytta fossekallen i Longavatnet godvêret til eit forfriskande nyttårsbad i det kjølege vatnet. 

 

Ved utløpet av Longavatnet, finn me lukene, som i si tid var lukka og sørgde for at vatnet blei demt opp eit par meter. Bak den kraftige kistemuren som truleg blei bygd på 1740-talet, danna i si tid Longavatnet eit svært vassreservoar som blei brukt til å driva Tislavollssago. Den ligg nede ved Dåfjorden, og var i drift til ein gong på 1880-talet. 

 

I dag får hjorten og fuglane ha dette usjenerte området i fred. Fossekallen hekkar i området og er jamt og trutt å sjå i bekken som renn ut frå Longavatnet. I går tok han seg eit godt nyttårsbad utan å bli altfor mykje forstyrra av den store kameralinsa. 

 

Bortsett frå ferske hjortefar, såg me ingen teikn til at nokon uroa nasjonalfuglen inne i den trolsk stille skogen. Fossekallen blei kåra til den norske nasjonalfuglen i 1963 etter ei lyttaravrøysting i NRK. Om du ikkje har høyrt han syngja, kan du høyra songen hans på nettstaden fuglelyder.net.

 


Bekken ut frå Longavatnet freistar fossekallen til å ta eit nyttårsbad. Foto: Kjetil Rydland.  No har han bestemt seg for eit bad. Foto: Kjetil Rydland.  


Og her ber det uti. Foto: Kjetil Rydland. Isen skremmer ikkje den badelystne fossekallen. Foto: Kjetil Rydland. 


Ein symjetur i det friske vatnet gjer godt. Foto: Kjetil Rydland.  Fossekallen lettar. Foto: Kjetil Rydland. 


Og fyk opp på ein stein. Foto: Kjetil Rydland.  

 


Og her sit den nybada nasjonalfuglen. Foto: Kjetil Rydland.

 

Butikkar og tenester i sentrum "Klikk for å sjå alle"

.

Slik blir årets utgåve av Fitjarfestival…

19.04.2018 Harald Johan Sandvik

Slik blir årets utgåve av Fitjarfestivalen Styreleiar Inger Elin Helland orienterte formannskapet i Fitjar om den niande utgåva av Fitjarfestivalen.

Les meir ...

Den nye rådmannen i Fitjar er på plass

18.04.2018 Harald Johan Sandvik

Den nye rådmannen i Fitjar er på plass Olaug Haugen er ny rådmann i Fitjar. Foto: Harald Johan Sandvik Påtroppande rådmann Olaug Haugen var med på sitt første politiske møte i Fitjar...

Les meir ...

Bli med til Kvinnherad på bygdekvinnestr…

18.04.2018 Kjetil Rydland

Bjørg Strømme og bygdekvinnene har mange jern i elden. Foto: FP-arkiv/KR.  Bli med til Kvinnherad på bygdekvinnestreif  Bli med på bygdekvinnestreif i Omvikdalen 28. april, oppmodar Bjørg Strømme i ei pressemelding.

Les meir ...
annonse

Jenter med vinnarvilje!

17.04.2018 Kjetil Rydland

Lagkaptein Marion Træet og Siren Vik hadde god kontroll på midtbanen. Foto: Kjetil Rydland.  Jenter med vinnarvilje! I det sure regnet tysdag kveld var det Fitjar-jentene som viste både mest vilje og...

Les meir ...

Kjem du på Strandabasaren komande laurda…

17.04.2018 Kjetil Rydland

Fullt hus i Stranda bedehus på ein tidlegare Strandabasar. Foto: FP-arkiv/HCH.  Kjem du på Strandabasaren komande laurdag? Laurdag 21. april kl. 16.00 er det klart for ny basar i Stranda bedehus, og...

Les meir ...

Fitjar Idrettslag saknar fana si

17.04.2018 Kjetil Rydland

Slik ser den flotte fana til Fitjar Idrettslag ut, i alle høve såg ho slik ut då Fitjarposten tok dette biletet i mai 2012. Foto: FP-arkiv/KR.  Fitjar Idrettslag saknar fana si Dagleg...

Les meir ...
annonse

Fagtorg "Klikk for å sjå alle"


Fjord1 med ny nettside

19.04.2018 Kjetil Rydland

MF "Vågsøy" går i sambandet Sandvikvåg-Husavik. Foto: FP-arkiv/KR.  Fjord1 med ny nettside Ferjeselskapet Fjord1 lanserer ny nettside med eit heilt nytt visuelt inntrykk. 

Les meir ...
annonse